Menu

Gezocht: voedselbosbeheerder!

Bij het prachtige dorpje Winsum (16km van Groningen) ontstaat een prachtig project: Terra Nova Winsum. Er komt een terrein met ondermeer tiny houses, aan de overkant van de weg realiseren we een grote voedsel- en energietuin. Op dit terrein van ca 4,5 hectare komt een voedseltuin van ca 1 ha, een voedselbos van ca 1,5 ha en tussendoor is er ruimte voor zonnepanelen, eventueel gecombineerd met kleinvee.

Een tuinder voor de zelfoogst-tuin van ca 1ha heeft zich gemeld en met haar (Saskia van Gelderen) gaan we de onderhandelingen aan. We zoeken een voedselbosbeheerder die ervaring heeft in de aanleg, beheer en exploitatie van het voedselbos. Er ligt een voorlopig ontwerp klaar, maar als je tijdig instroomt kun je hier uiteraard nog invloed op hebben. Dit jaar wordt er subsidie aangevraagd voor de aanplant, en het aanleggen kan in 2024 starten. We mikken op september ’24 om de voedseltuin aan te leggen, het voedselbos zou gelijktijdig kunnen starten. Het precieze tijdspad is in overleg. Als voedselbosbeheerder pacht je de grond, en creëer je je eigen inkomsten. Je kunt ook als stel of duo reageren.

Het terrein is op dit moment een weiland, op kleigrond. Omdat het even duurt voor een voedselbos financieel rendabel kan zijn door de oogst, is het van belang dat je over andere manieren van exploitatie kan nadenken. Er zijn diverse scholen in de omgeving, dit biedt mogelijkheden tot educatieve projecten. Als je ook ervaring of interesse hebt in een zelfoogsttuin zou het op (redelijke korte) termijn ook mogelijk zijn om als tweede tuinder op het project te werken. Sowieso zijn er veel mogelijkheden tot samenwerking, gezien de tuinder ook enige ervaring in voedselbossen heeft. Op deze manier kunnen jullie elkaars werk versterken, en tijdelijk overnemen in geval van ziekte of vakantie. Ook qua afzet van producten kan er samen worden opgetrokken, de moestuin wil bijvoorbeeld ook gaan leveren aan horeca. De voedseltuin en het voedselbos zullen als één organisch geheel worden aangelegd. 

Als je interesse hebt, stuur dan aub een bericht met motivatie, je ervaring en kwaliteiten naar TerraNova@pgwh.nl zodat wij in overleg met de tuinder kunnen. Wij zullen je gegevens doorsturen naar Saskia die een selectie gaat maken met ons.

Dit houdt ook direct in dat als het geheel doorgaat en die kans is groot, jij (of jullie) direct verzekerd bent (/zijn) van een woonplek als je akkoord gaat met de voorwaarden als koop/huur volgens de standaarden die ook voor anderen gaan gelden. Die voorwaarden volgen later, over de datum waarop de huisjes er komen kunnen we helaas nog niks zeggen. Het is een voordeel als je uit de regio komt, maar de tuinder gaat verhuizen vanuit Utrecht. Mensen van buiten de provincie zijn dus zeker welkom!